Gode peberkager (med opskrift)
Jeg har bagt virkelig mange peberkager indenfor en uge. Sidste søndag var det med en flok veninder på Cupcakefabrikken, og igår var det med familien ude hos min mor. Jeg har instagrammet peberkagebagning på livet løs, og nu er der efterhånden så mange der har spurgt ind til hvilken opskrift jeg bruger, at jeg gerne vil dele den her. Den er virkelig nem at arbejde med, og den smager rigtig godt!
Opskriften er fra en gratisavis, hvor jeg rev den ud for 5-6 år siden tror jeg. Desværre står der ikke hvem der står bag opskriften på mit lille stykke, men noget siger mig at det måske er Camilla Plum?! Egentlig må man jo ikke videregive opskrifter fra kogebøger og lignende, men når nu den var bragt i en gratisavis så tillader jeg mig alligevel at gøre det. Skulle nogen genkende opskriften fra fx en af Plum’s kogebøger må I endelig lige sige til, så ophavsmanden/kvinden kan få credit. Jeg har ændret en smule i opskriften, og fremgangsmåden skrives med egne ord.
Peberkager (antal er jo helt afhængigt af størrelsen på udstikkere, men der bliver maaaange)
250 g. stuetempereret smør
1/2 kg sukker
2 dl piskefløde
2 dl sirup (jeg bruger lys)
2 spsk bagepulver
4 tsk stødt ingefær
4 tsk stødt kanel
4 tsk stødt kardemomme
2 tsk stødte nelliker
2 tsk stødt sort peber (de bliver “stærke” så tag evt. kun 1 tsk)
2 spsk kakao
Hvedemel til dejen bliver fast, ikke hård
Pisk smør og sukker sammen til en luftig masse. Tilsæt fløden og rør rundt, og tilsæt så de øvrige ingredienser. Ælt mel i indtil dejen er til at forme, men ikke for meget! Lad dejen hvile pakket ind i cellofan mindst natten over, gerne en dag eller to (det kan sagtens holde en uge) i køleskabet.
Når du er klar til at bage varmer du ovnen op på 180 grader. Hvis du vil bage flere plader ad gangen så brug varmluft, men ellers bare almindelig ovn og en plade midt i ovnen. Jeg ruller dejen ud på bagepapir og bruger lidt mel så den ikke klistrer for meget fast. På den måde kan de nemt flyttes over til bagepladen. Dejen er god og fast, og er meget nem at arbejde med. Fede udstikkere kan efterhånden fåes mange steder, fx har mine kollegaer i fabrikken et fint udvalg her.
Bag peberkagerne ca. 10-12 minutter, til de er gyldne men ikke mørke. Husk at de bliver lidt sprødere når de er afkølede. Glid bagepapiret med kagerne af bagepladen når de er færdige, og læg dem til at køle på et bord. De behøver ikke at komme på rist.
Hvis du vil pynte dem kan jeg kun anbefale at bruge en tyk royal icing, som tørrer og bliver helt hård. Jeg har fx en god opskrift i min bog. Jeg bruger sprøjteposer og en rund tylle (nr. 3 fra wilton) til at dekorere mine peberkager. Hvis jeg vil have glasur på, lægger jeg først en kant af icing rundt hele kagen og så fylder jeg ud med en almindelig glasur.
Opbevar kagerne i kagedåser så de forbliver sprøde, men husk at lade dekorationen tørre grundigt først. Peberkagerne er også fine som spiselig pynt på juletræet, men husk i så fald at lave hul med fx et sugerør inden du bager kagerne.
God fornøjelse, og rigtig glædelig jul!
Hvor meget mel skal man ca bruge?